مهاجران اقلیمی در گیلان و چالشها
مهاجران اقلیمی در گیلان و چالشها
مطالعات ما نشان میدهد بیشتر از نیمی از افرادی که مهاجرت کردهاند از طبقه متوسط رو به بالا هستند و تفاوت اینها با طبقه متوسط رو به بالای گیلان این است که پول نقد بیشتری در اختیار دارند. دارایی گیلانیها زمین و باغ و شالیزار است ولی مهاجران از استانهای دیگر پول نقد بیشتری در اختیار دارند و این پول نقد در حال ایجاد کردن تفاوتهای بسیاری در روستاها است که این امر موجب تمایزات و انحصار در بازارهای منطقه میشود.
اما موضوع مهمتر پیامد این مهاجرتها است. گرچه مهاجرت پیامدهای مثبت نیز دارد ولی اکنون شاهد پیامدهای منفی آن هستیم. تفاوتهای اجتماعی، فرهنگی مهاجران در خصوص نقش زنها در جامعه خیلی پر رنگ است. نسیم طواف زاده در ادامه صحبت خود اضافه کرد: این مهاجرتها به خصوص در روستاها در بین طبقههای مختلف اجتماعی اتفاقاتی را رقم میزند. مهاجران ورودی به گیلان با فرهنگی مواجه میشوند که زنان در آن اجازه کار، فعالیت، حضور در عرصه اقتصاد و آزادی و رهایی را دارند ولی درعین حال برای عدهای از افرادی که وارد این جامعه میشوند این رفتارها بسیار عجیب است. اینها تبعاتی را ایجاد میکند. شکایات نیروی انتظامی نشان میدهد که این دسته شکایات در بافت روستایی در حال وقوع است. ازدواجهایی که اتفاق میافتد و به طلاقهای بیشمار منجر میشود، یکی دیگر از تبعات است.
به گفته این کارشناس محیط زیست، گیلان بیشترین آمار طلاق کشور را دارد یک دلیل عمدهاش این است که در استانهای همجوار مثل اردبیل، زنجان و آذربایجان طلاق را ثبت نمیکنند و برای طلاق گرفتن به گیلان میآیند.
موضوع دیگر اختلافات اقتصادی و طبقاتی است، مطالعات ما نشان میدهد بیشتر از نیمی از افرادی که مهاجرت کردهاند از طبقه متوسط رو به بالا هستند و تفاوت اینها با طبقه متوسط رو به بالای گیلان این است که پول نقد بیشتری در اختیار دارند. دارایی گیلانیها زمین و باغ و شالیزار است ولی مهاجران از استانهای دیگر پول نقد بیشتری در اختیار دارند و این پول نقد در حال ایجاد کردن تفاوتهای بسیاری در روستاها است که این امر موجب تمایزات و انحصار در بازارهای منطقه میشود.
همچنین تفاوتها و تمایزهایی در رفتارها، هنجارها و سنتهای جوامع مختلف وجود دارد. ابراز شادمانی و زندگی شبانه بخشی از فرهنگ و سنت گیلانیان است. این فرهنگ در خیلی از استانها وجود ندارد. وقتی افرادی از این دو فرهنگ با هم ترکیب میشوند و میخواهند کنار هم قرار بگیرند بدون این که هیچ یک آدم بدی باشند همدیگر را ناراحت میکنند و مشکل بوجود میآید.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه یکی از موضوعات پنهان این مهاجرتها تغییر کاربری اراضی و تغییر کشاورزی بومی به محصولات غیربومی است، توضیح داد: در سال ۱۳۸۳ گیلان برای نخستین بار توانست زعفران کشت کند. اما این زعفران، بومی استان نیست بلکه مهاجران از خراسان جنوبی آوردهاند و اراضی چایکاری را به کشت زعفران اختصاص دادهاند. کارگر گیلانی در این زمینه مهارت ندارد و تغییر و تحول در این نوع کشت مسائل حاشیهای بوجود میآورد.
وضعیت پسماند گیلان که در حال حاضر نیز فاجعه است و دستور استاندار موجب پراکنده شدن آن در تمام استان شده با آمدن مهاجران بحرانیتر هم میشود و باید دید شهرداریها و دهیاریها چقدر برای مدیریت این حجم از پسماند آمادگی دارند.
منبع: پایگاه خبری و تحلیلی مرور گیلان
نویسنده : گیتی بابایی