حقوق شهروندی گم شده در چالههای شهر
لزوم تغییر و اصلاح در قراردادهای اجرای آسفالت رشت؛
در هفتههای اخیر؛ ماجرای آسفالت بیکیفیت و نامرغوب در برخی از مناطق رشت اعتراض ساکنین محلات و شهروندان رشت را به همراه داشته است. اما کیفیت نامرغوب آسفالت در سطوح معابر شهری رشت نهتنها در هفتهها، ماهها، سالها بلکه در طی چند دهه اخیر همیشه حواشی و انتقاداتی را به دنبال خود داشت.
پر بیراه نیست بگوییم که برخی از نسلهای رشت تا به امروز هیچگاه آسفالت سالم و تمیزی را در مناطق مختلف رشت بهوضوح مشاهده نکردهاند. همیشه خیابانها و کوچههای این شهر پُر از چاله و ناهمواری بوده و در واقع میتوان غیر از شهر بارانهای نقرهای، شهر پُر از چاله و کنده کاری را نیز برای توصیف رشت بیان کرد.
در مقابل همیشه از سوی ادوار مدیریت شهری از حجم وسیع اجرای روکش آسفالت تحت عنوان نهضت آسفالت یاد شده، تا جایی که یکی از شهرداران اسبق که به ژستهای مطالعه با عینک دودی مشهور بود، اجرای نامرغوب آسفالت را به آغاز نهضت آسفالت رشت گره زده بود.
حال ممکن است در این باره پرسشی مطرح شود؛ چرا رشت از آسفالت هم شانس نیاورده؟
پر بیراه نیست بگوییم که برخی از نسلهای رشت تا به امروز هیچگاه آسفالت سالم و تمیزی را در مناطق مختلف رشت بهوضوح مشاهده نکردهاند. همیشه خیابانها و کوچههای این شهر پُر از چالهوچوله بوده و به روایتی میتوان غیر از شهر بارانهای نقرهای، شهر پُر از چاله کنده کاری را نیز در توصیف رشت بیان کرد.
بطور کلی و طبیعی عمر مفید آسفالت در دنیا چیزی حدود ۱۵ الی ۲۰ سال است، در کشور ما با توجه به گوناگونی اقلیمی و شرایط جوی مختلف از این مقدار بسیار کاسته میشود. بعنوان مثال؛ در شهرهای شمال کشور عمر مفید آسفالت به چیزی حدود ۲ الی ۳ سال تنزل یافته است.
درحالیکه شهرهای پیشرو برای اجرای آسفالت معابر شهر قرارداد های بلند مدت بطور همزمان(آسفالت کاری و نگهداری) با پیمانکار وضع میکنند تا ضمن مدیریت بر اجرای طرح نه از کیفیت آسفالت کاسته شود و نه از سودآوری برای پیمانکار.
درخواست برخورد با عاملین وضعیت آسفالت معابر
هفته های گذشته موضوع تخریب آسفالت برخی از محلات رشت از جمله؛ کوی حسینی، عرفان، فخب و…. در شرایطی اتفاق افتاد که تنها به فاصله کمتر از یک ماه از اجرای آسفالت در برخی از این مناطق که جز متراکمترین محدودههای رشت محسوب میشوند، حواشی خاصی را به همراه داشتند. تا جایی که فعالان اجتماعی و شهری رشت درخواست برخورد با عاملین وضعیت اسفناک آسفالت معابر شهری رشت را با بیش از ۲۰۰۰ امضا در سایت کارزار ثبت کرده و همچنان شهروندان رشتی در این کارزار مشغول به ثبت امضا هستند. این موضوع باعث شده که بازرس کل گیلان نیز به نحوه آسفالت برخی از خیابانها و کوچههای این شهر انتقادات شدیدی داشته باشد.
انتقاد شدید بازرس کل استان گیلان در مورد نحوه آسفالت
«احمد آقایی» بازرس کل استان طی بازدیدی از شهر در مورد نحوه آسفالت برخی از خیابانها و کوچههای شهر رشت، گفت: پیمانکاران پروژههای آسفالت از چه ابزار و امکاناتی استفاده میکنند که خیابانی که ماه گذشته آسفالت شده اکنون قابل تردد برای وسایل نقلیه نیست؟.
بازرس کل گیلان اظهار کرد: بهخاطر این چالههای خیابانها و کوچههای شهر یک راننده چقدر باید برای وسیله نقلیهای که در این زمان با هزار مشکل مالی و معیشتی تهیه کرده هزینه کند، در مقابل برخی پیمانکاران بهراحتی خیابانها را آسفالت نامرغوب کرده که علاوه بر نارضایتی شهروندان به بیتالمال هم هزینه وارد میکنند.
وی با اشاره به عدم نظارت درست به پروژههای آسفالت شهر رشت اظهار کرد: بازرسی کل استان گیلان در راستای وظایف قانونی و تکالیف خود در راستای حفاظت از حقوق عامه، تذکرات لازم را به مسئولین امر داد. قطعاً دیگر اجازه سهلانگاری در این موضوعات را نخواهیم داد و با ترک فعلهای صورتگرفته در راستای قانون برخورد جدی خواهیم کرد.
اهمیت اجرای صحیح آسفالت در دوام و ماندگاری
اجرای صحیح آسفالت برای راهسازی و زیباسازی سطوح شهری و بینشهری دارای اهمیت است. انجام دقیق مراحل اجرای آسفالت و همچنین استفاده از آسفالت مناسب در دوام و ماندگاری آسفالت تأثیر بسزایی دارد.
آسفالت ترکیبی از شن، ماسه و قیر طبیعی یا مصنوعی است که ترکیب این مواد با یکدیگر و مواد دیگر انواع آسفالت را به وجود میآورد. انجام صحیح مراحل متعدد اجرای آسفالت و همچنین طراحی و برنامهریزی باتوجهبه منطقه و سطح موردنظر به همراه انتخاب درست ابزار و تجهیزات آسفالت سازی باید در کنار هم قرار بگیرند. مراحل مختلف اجرای آسفالت شامل؛ خاکبرداری، خاکریزی، زهکشی، زیرسازی، قیرپاشی، آسفالت کشی و خدمات ترافیکی و زیباسازی است.
شهرهای پیشرو برای اجرای آسفالت معابر شهر قرارداد های بلند مدت به صورت همزمان(آسفالت کاری و نگهداری) با پیمانکار وضع می کنند تا بتوانند در این امر مدیریتی لحاظ کنند؛ تا نه از کیفیت آسفالت کاسته شود و نه از سودآوری برای پیمانکار.
دلایل متعدد تخریب آسفالت معابر شهری رشت
«سید غفور شفیعی» معاون عمرانی شهرداری رشت در رابطه با کیفیت نامرغوب اجرای آسفالت رشت بهمرور گفت: دلایل متعددی در این موضوع دلالت داشته است. از سال ۱۴۰۳ برداشت مصالح رودخانهای به دلایل مسائل زیستمحیطی و حریم رودخانهای سپیدرود حذف شده و پیمانکاران و کارخانههای آسفالت از مصالح کوهی طارم، لوشان و زنجان در تهیه آسفالت استفاده میکنند. درصد خاک و رس در این نوع مصالح بسیار زیاد بوده و خاک، رس و لای آب را جذب کرده و آب هم قاتل آسفالت است.
وی اضافه کرد: دلیل دیگر میتواند کیفیت پایین قیرهایی بوده باشد که پیمانکاران از پالایشگاه دریافت کردهاند و همچنین باید بگویم که آب و فاضلاب در این محدودهها از شهر که خرابی آسفالت زیاد بوده، کندهکاری انجام داده است. اگر به خرابی آسفالت در این نقطهها از شهر دقت کنیم، متوجه خواهیم شد که خرابیهای آسفالت دقیقاً در نقطه این کندهکاری بوده است.
شفیعی درادامه افزود: این را هم باید اضافه کنم؛ طبق آییننامه و دستورالعمل اجرای آسفالت تا ۳ ساعت پس از عملیات اجرایی، تردد در منطقه ممنوع بوده، اما متأسفانه بلافاصله پس از اجرای آسفالت در این مناطق از شهر معابر شهری زیر بار ترافیک رفتهاند. همه این موارد که اشاره داشتهام، در خرابیهای اخیر آسفالت مناطق رشت تأثیرگذار بودهاند
. قصد من توجیه کار نبوده و نیست، اما در حجم بالای کارهای اجرایی امکان وقوع چنین اتفاقاتی دورازذهن نیست. شما در نظر بگیرید چیزی حدود ۸۰۰ هزار مترمربع آسفالت اجرا شده، در ۱۵ تا ۲۰ هزار مترمربع چنین خرابی به وجود آمده است.
آسفالت در شهرهای شمالی از حساسیت بالایی برخوردار است.
شفیعی در این باره اظهار کرد: موضوع آسفالت در شهرهای شمال کشور بسیار پیچیده بوده و از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است. آسفالت برخلاف بتن جز مصالحی محسوب شده که نهتنها هیچ نسبتی با آب نداشته، بلکه بین آنها یک رابطه معکوس برقرار است؛ بنابراین در بحث اجرای آسفالت شهرهای شمالی، هر اتفاقی ممکن است در آسیب این مصالح دخیل باشد.
در آسفالت یک فضای خالی وجود دارد که بایستی با هوا پُر شود، این در شرایطی است که هوای رشت چیزی حدود ۹۸ درصد رطوبت دارد؛ بنابراین نباید توقع داشت که اگر این آسفالت در شهرهای کویری و گرم کشور اجرا میشود، به همان شکل بایستی در شهرهای گیلان نیز اجرایی شوند.
بیش از ۸۰۰ هزار متر مربع آسفالت برای رشت در ۶ ماه اول سال ۱۴۰۳
معاون عمرانی شهرداری تصریح کرد: شهرداری رشت در ۶ماهه اول سال جاری حدود بیش از ۸۰۰ هزار مترمربع معابر شهر را آسفالت کرده و باتوجهبه آمار سال ۱۴۰۱ که کل آسفالت حدود ۳۲۰ هزار مترمربع بوده، این مقدار تقریباً ۳ برابر آمار سال ۱۴۰۱ با افزایش روبرو بوده است.
بنا بر قراردادهای منعقد شده باید بگویم که تا پایان سال جاری این مقدار به بیش از ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار مترمربع اجرای روکش آسفالت خواهد رسید. این در شرایطی است که شهرداری در سال ۱۴۰۱، احداث ۵ تقاطع، بازگشایی خیابان، احداث پارک و سایر پروژهها را در دستور کار خود نداشته است.
صفر تا صد پیمانکاری آسفالت
معاونت عمرانی شهرداری رشت در مورد پیمانکاری اجرای آسفالت به خبرنگار مرور اظهار کرد: از فروردین سال جاری مناقصه عمومی برای انتخاب پیمانکاران حوزه آسفالت برگزار و از خرداد بهصورت همزمان در ۵ نقطه از شهر فعالیت اجرای روکش آسفالت با ماشینآلات مخصوص آغاز شد.
پیمانکاران متعددی در سطح شهر فعالیت دارند. بخشی از این پیمانکاران بهصورت دستمزدی فعالیت دارند، یعنی مصالح توسط شهرداری تهیه شده و عملیات اجرا از طریق این پیمانکاران انجام میشود. اما پیمانکاری در بخش روکش آسفالت بدین صورت نیست، همه قراردادهای روکش آسفالت از ۰ تا ۱۰۰ بر عهده پیمانکار خواهد بود.
در سایر کلانشهرهای کشور همچون تهران و اصفهان، قرارداد آسفالت و نگهداری (۵ الی ۱۰ سال) بهصورت همزمان با یک پیمانکار منعقد میشود. این موضوع باعث میشود که پیمانکار در اجرای آسفالت کیفیت را افزایش دهد تا از هزینه نگهداری آن کاسته شود؛ بنابراین پیمانکار در اجرای عملیاتی خود مجبور میشود بر طرحهای کیفیسازی، نوآوری و توسعهای کار کند تا آسفالت بهتری ارائه دهد و همچنین از هزینههای نگهداری آسفالت کاسته و به سودآوری قابلتوجهی برسد.
اجرای آسفالت رشت به همراه گارانتی ۲ ساله
شفیعی در مورد نحوه قراردادهای شهرداری و تضامین پیمانکاران بیان کرد: قراردادهای ما طبق مناقصات و دستورالعملهای کشور بوده و بخشنامهای که از سوی سازمان برنامه تعیین میشود. پیمانکار آسفالت این مناطق هنوز قرارداد دارد و اصلاً صورتوضعیت را تحویل نداده و حتی یک ریال هم پرداختی از سوی شهرداری رشت صورت نگرفته است. قرارداد تمامی پروژههای شهرداری یکساله است، غیر از عملیات اجرای آسفالت که قراردادها ۲ساله بسته میشوند. در واقع پیمانکار وقتی عملیات را به اتمام رساند، درخواست تحویل موقت میدهد و پس تحویل موقت تا ۲ سال دوره تضمین دارد و پس از این اگر مشکل خاصی در عملیات اجرایی وجود نداشت، درخواست تحویل قطعی میدهد تا ضمانتنامه را آزاد کند؛ بنابراین پیمانکار در دوره تضمین موظف است: هر مشکل، نقص و خرابی به وجود آمد را اصلاح کند تا بتواند درخواست تحویل نهایی بدهد و ضمانتنامه را آزاد کند. طبق قرارداد اگر موارد خاص اصلاحی تعمیر نشود، بایستی ضمانتنامه پیمانکار ضبط شود.
ناظر آسفالت باید پاسخگو باشد.
« محسن سماکچی» رئیس کمیسیون حملونقل و عمران شورای شهر رشت در مورد خطاهای اجرایی پیمانکار بهمرور پاسخ داد: اجرای آسفالت ناظر دارد و در این مورد ناظر آسفالت باید پاسخگو باشد. ناظر بایستی کیفیت آسفالت را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد و دررابطهبا نوع کیفیت آسفالت اجرایی پاسخ دهد.
وی اضافه کرد: باتوجهبه اظهارات شهردار در صحن علنی شورای شهر دررابطهبا قید گارانتی ۲ساله در قرارداد اجرای آسفالت، قطعاً هرچه که هست مجدد باید نواقص برطرف شود و ترمیم و تعمیر با هزینه پیمانکار صورت بگیرد. سماکچی عنوان کرد: در این موضوع تنها وقت شهروندان گرفته شده است. طی نامهای که به سازمان بازرسی کل ارسال شده، بازرس استان در این موضوع ورود کرده و بایستی مقصر مشخص شود و خدمت شهروندان اعلام شود.
اهمیت بستن قرارداد صحیح پیمانکاری آسفالت در اجرا
اغلب طرحهای اجرای آسفالت شهری به ۲ بخش؛ آسفالتکاری و نگهداری آسفالت مجزا میشوند. در بخش اجرای آسفالت، اینکه پروسه انتخاب، ارزیابی و ارتقای پیمانکار در سازمانهای دولتی و عمومی همچون شهرداری باتوجهبه محدودیتهای مالی وجود دارد یا خیر؟! یک بحث مفصل و بسیار پیچیده است. قرارداد آسفالت، یکی از انواع قرارداد پیمانکاری است که به طور معمول در موارد زیادی مورداستفاده قرار میگیرد. نمونه قرارداد آسفالتکاری، نه تنها برای پروژههای کوچک مانند آسفالت پشتبام که برای پروژههای بزرگی چون آسفالت جادهها و خیابانها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در حقیقت، این موضوع قرارداد است که مشخص میکند این پروژه در چه ابعاد و اندازهای خواهد بود و با چه شرایطی انجام میشود.
ضرورت پیمانکاری همزمان برای آسفالت کاری و نگهداری آن در رشت
معمولاً در انعقاد قراردادهای پیمانکاری آسفالت معابر شهری که توسط شهرداریها انجام میشود، مقدار وسعت آسفالتکاری در منطقه مورد نظر مشخص میشود تا پیمانکار برای آن صورتوضعیت ارایه و سپس باتوجهبه نیاز آسفالت به نگهداری و تعمیرات، پیمانکار دیگری طبق مناقصهای جدید انتخاب میشود.
در سایر کلانشهرهای کشور همچون تهران و اصفهان، قرارداد آسفالت و نگهداری (۵ الی ۱۰ سال) بهصورت همزمان با یک پیمانکار منعقد میشود. این موضوع باعث میشود که پیمانکار در اجرای آسفالت کیفیت را افزایش دهد تا از هزینه نگهداری آن کاسته شود؛ بنابراین پیمانکار در اجرای عملیاتی خود مجبور میشود بر طرحهای کیفیسازی، نوآوری و توسعهای کار کند تا آسفالت بهتری ارائه دهد و همچنین از هزینههای نگهداری آسفالت کاسته و به سودآوری قابلتوجهی برسد.
با این تفاسیر در انعقاد قرارداد های پیمانکاری اجرای عملیاتی آسفالت بایستی تغییرات و اصلاحاتی رخ دهد و پروسه انتخاب، ارزیابی و ارتقای پیمانکار نیز با جدیت پیگیری شود.
نویسنده: محمد صالح زاده (روزنامه نگار)
منبع: پایگاه خبری و تحلیلی مرور گیلان
انتشار در تاریخ ۳ آذر ۱۴۰۳